Karácsony előtti böjt

 2010.11.19. 16:44

Hétfőn megkezdődött a karácsony előtti bűnbánati időszak. A böjtök mindig nagyon jó időszakok: összeszedi magát ilyenkor az ember, és elkezd a fontos dolgokkal foglalkozni.

Mire kell odafigyelni? A böjt során rendezni, javítani kell a kapcsolatunkat

  1. Istennel: szentgyónás, imádság, stb.
  2. az emberekkel (nekem valahogy nem jön be a "felebarát" szó): kibékülni, akivel ki kell, segíteni a rászorulót, türelmesnek lenni a hülyékkel, stb.
  3. önmagunkkal.

Igen, önmagunkkal is. A böjt az ideje annak, hogy lelkiismeretvizsgálat, a Szentírás olvasása, egyéb olvasmányok, lelkiatyai tanácsok alapján felfedezzük, kik is vagyunk mi, és milyen feladatunk van a világban.

Ez az idő legyen az elcsöndesedésé. Kevesebb beszéd, telefon, sms., helyette több elmélkedés, belső ima. Kevesebb "szemét" olvasása, nézése, helyette Szentírás, lelki olvasmányok. Kevesebb "fölösleges" evés, ivás, helyette minél több lemondás azokról, amik ugyan nem rosszak, de nem elengedhetetlenek az életünkhöz.

A böjthöz a gyónás szorosan hozzátartozik. A bűn, a "kis" bűn is eltávolít Istentől. Bűn mellett kevesebbet imádkozunk, a böjt csak keresztény diétává válik.

Tehát böjti feladat: beszélni a lekiatyával, szentgyónáshoz járulni olyan gyakran, ahogyan kell. És odafigyelni Istenre, az emberekre és önmagunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinewsee.blog.hu/api/trackback/id/tr712459630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása