Ajajj!

 2010.08.18. 23:18

Nagyon későn van, de muszáj megírnom ezt a bejegyzést!

Na szóval, az előzmények: a gorogkatolikus.hu fórumán idéztem az "Ismét az ortodoxia" bejegyzésből pár gondolatot (ezt azóta ki is egészítettem, nézzétek meg!). Minden szavával egyetértek most is, a gond csak annyi, hogy így a blog görög körökben ismertebb lett, mint ami örvendetes. Természetesen nem linkeltem be a címét, de google a barátod, aki akarja, megtalálja (más kérdés, hogy aki kérte, annak persze privátban elküldtem a címet... de az egészen más, nem róluk szól ez a bejegyzés). Na, most jön a gond: egészen mást olvastak ki belőle a testvérek, mint amit írtam/írni akartam (sőt, az egyik atya is, aki pedig barátom bátyja...). tehát most igyekszem tisztára mosni magam.

1. Nem vagyok egyik ortodox egyháznak sem a tagja. A Rómával egyesült keleti egyháznak vagyok a tagja (nevezhetjük miattam görög katolikusnak is, abszolút nem számít. De görög rítusú római katolikusnak azért ne nevezzük, légyszi-légyszi-légyszi!!!). Nem is akarok ortodox lenni, akkor sem, ha néha szebbek a szertartások. Sőt, nem is megyek ortodox (valódi ortodox) szertartásokra sem (pl. a Petőfi térre). Ugyanis én a saját egyházamban érzem otthon magam. Nálam az ámen ámen, és nem ámin (bár az sem zavar).

2. Nem nézem le, nem utálom a papságunkat. Sőt! Nálam paptisztelőbb ember kevés van a földön! Pont azért, mert ez nem birka-tisztelet. Nem esek hanyatt az atyáktól, és ha úgy érzem, hülyeséget csinálnak, szólok.

Olvastátok az Ember tragédiáját? Hihetetlenül unszimpatikus isten-képe van, zsarnoki, önimádó, szeretetlen. Ezt mondja benne az Úr: "Csak hódolat illet, nem bírálat!" és erre felel Lucifer: "Nem adhatok mást, csak mi lényegem". Az általam ismert papok nem ilyenek! Őket nem csak hódolat illeti, és ezt nem is várják el. Ismernek, tudják, hogy nem adhatok mást, csak mi lényegem. És ebben benne van az is: szeretem annyira, hogy felhívjam a figyelmét a hibájára. Esetleg kicsit emeltebb hangon. De nem hunyom le a szemem azzal, hogy nem az én dolgom. Igenis az én dolgom! Meg a tiéd, meg mindannyiunké! Szólni kell, ha a másik hülye! Szólni kell, hogy nem tetszik a 20 perces "lemisézés"! Ez nem jelenti a tisztelet hiányát.

Nagyon zavar, ha a pap nem "paphoz méltóan" viselkedik. Igen, zavar, ha piál, zavar, ha szemtelen, zavar, ha balhézik, ha trágárul beszél. És zavar, ha ellazázza a szertartásokat. De az is zavar, ha nem paphoz méltó dolgot akarnak rásózni! Egy pap barátomnak (talán megtisztel azzal, hogy használhatom ezt a szót nála...) azt a feladatot adta a parókusa, hogy cipeljen át egy csomó könyvet A pontból B pontba. Engem ez igenis zavart. Ez nem a pap dolga, bármelyik ministráns vagy hívő megteheti. A pap felszentelt keze nem arra van, hogy egy csomó könyvet cipeljen, arra más is jó! Persze, nem esik le az aranygyűrű a kisujjáról. De ha lehet, ha engedi, az ilyen "csicskamunkát" elvégzem helyette, hogy ő valóban a hivatásával tudjon foglalkozni (pl. könyvcipelés helyett imádkozzon, vagy beszélgessen valakivel).

Biztos vagyok benne: agyonbírált papjaink tudják, hogy szeretem őket. És hogy imádkozom értük, lehetőleg mindig többet, mint amennyit kritizálom őket :).

3. Nem nézem le a hagyományt. Sőt!!! Erről azt hiszem, azoknak, akik valóban olvassák a blogot, nem is kell többet monmdanom.

4. Sosem mondtam olyat, hogy nincsenek lelki vezetőink!!! Sőt! a saját bölcs lelkiatyámról itt zengek ódákat a blogon, nem olvastátok eleget? Szerintem már meg is untátok!

Atya feltette a kérdést a fórumon: "Miért mindig a más a szebb, a jobb, a kedvesebb?"

Pont erről beszélek: nem más! Ez a miénk! Igenis Budán szép, tiszta, méltó szertartásokat végeznek. Igen, van hely, még Budapesten is, ahová mehet az, aki tisztán akarja élni keleti hagyományainkat. Hogy ezért őket ortodoxnak nevezik, és én is (meg mindenki más is) átvettem ezt az elnevezést? Hát ez van. Sokkal rövidebb, tömörebb Athos-hegynek és ortodox szertartásnak nevezni, mint azt mondani: "a Szent Flórián tiszteletére szentelt templomban keleti hagyományainknak mindenben megfelelő szertartásokat végeznek".

Konklúzió: ha innentől azt mondom: ortodox, a fenti mondatot értsd alatta! Ha azt mondom: X. atya hülye, tudd, hogy észrevettem valami szerintem komoly hiányosságát, felhívtam rá a figyelmét, és imádkoztam érte. És ha problémát látsz, vagy úgy érzed, nincs igazam, 1 perc alatt regisztrálj be, és írd le a véleményed! Lehet, hogy igazad van, és akkor változtatni fogok. De ha csak a fórumon üzensz, akkor nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinewsee.blog.hu/api/trackback/id/tr42231828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xinaf · http://publikal.blog.hu/ 2010.08.19. 14:36:57

Azért van itt bőr... a hagyomány tiszteletére inteni téged, aki pont a saját hagyományunkért törsz lándzsát?
Talán néhány atya el kéne olvassa rendesen a szerkönyvet...

Simeon 2010.08.21. 11:49:15

Nekem az amen az amín, de semmi bajom az amennel :-)

Simeon 2010.08.21. 11:51:26

@Xinaf: Sajnos sokszor, nagyon sokszor náluk a "mi hagyományunk" a latinizált, ami pedig valóban az ősi hagyomány . az szerintük ortodoxizálás.De hát azok vagyunk, könyörgöm, csak egységben Rómával...

mezeinewsee 2010.08.21. 12:12:49

@Simeon: Persze. Erre jön a szöveg, hogy "apám is pap volt, és már ő is így csinálta". Az elmúlt 30 év a "hagyomány", aki mást mond, az OK (tehát ortodox köcsög).

mezeinewsee 2010.08.21. 12:13:38

Isten hozott a blogon :).
süti beállítások módosítása