Dicsőség Jézus Krisztusnak!

 2010.10.17. 16:24

Ma hallottam egy elsőáldozó hittanból részletet. Makláry Ákos tartotta, nagyon tetszett. A legjobb az volt, amikor megkérdezte a gyerekeket: miért így köszönünk? Persze nem volt válasz. Erre mondta: ha valakinek így köszönsz, az azt jelenti: vigyázz! Úgy élj, hogy a dicsőségére legyen Jézus Krisztusnak!

Ha belegondolunk, ebben van igazság. Minden tettünknek erről kéne szólni, mindörökké. Nekünk, világiaknak főleg a munkában, tanulásban (Opus dei-sen hangzik? nem véletlenül...), és az emberekkel való kapcsolatainkban. Ha szeretettel, türelemmel vagyunk mások felé, igen, a hülyék felé is, az tényleg dicsőségére lesz Jézus Krisztusnak.

Az atyáknál kicsit más a helyzet. Hogy is írja Kazinczy?

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted
     Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

Jót tesznek, hiszen a szentségeket szolgáltatják ki nekünk, közelebb visznek Istenhez. De vajon jól? Mindegy, hogy "lemisézünk", vagy az isteni Szent Liturgiát végezzük? Mindegy, hogy az okosságainkat mondjuk szentgyónásban, vagy pedig hagyjuk, hogy az Úr megbocsásson? Mindegy, hogy összeadunk minden hülyét, mert "ők tudják", vagy ha látjuk, hogy eséltelen a boldog házasság, felvállaljuk a konfliktust?

Ha mindegy, akkor "szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot", mindenki jobban jár.

Mi a mi dolgunk? Természetesen imádkozni kell a papokért. Minden papért, akivel kapcsolatban vagyunk. Ezen kívül:

  • Először is feltételezni kell, hogy az atya a dolgát jól végzi. Ha úgy látom, hogy nem, akkor is. Kamaszkoromban, amikor ismerkedtem az Egyházzal, Levente azt mondta: a pap elsősorban atya és jó barát. Ha így állok hozzá, akkor könnyebb a jót meglátni benne.
  • Másodszor, ha valóban úgy érzem, hogy valamit rosszul csinál, ellinkel, akkor szólni kell neki. Valószínű, hogy csak én látom rosszul a dolgot, meg kell ismerni az ő verzióját is. Persze lehet, hogy tényleg link, de akkor meg figyelmeztetem ezzel.
  • Harmadszor, ha valamiben lehet, segíteni kell neki. Ez lehet apróság, és nagy dolog is. Tudod, "légy résen", abban segítsek, amiben tudok.

 Így az én életem, és a papé is valóban dicsőségére lesz Jézus Krisztusnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mezeinewsee.blog.hu/api/trackback/id/tr262378841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monium 2010.10.19. 11:26:08

"Erre mondta: ha valakinek így "köszönsz, az azt jelenti: vigyázz! Úgy élj, hogy a dicsőségére legyen Jézus Krisztusnak!" Én csak erre a mondatra szeretnék reagálni, mégpedig azt, hogy ez így eléggé teljesítményorientált és meglehetősen mai belemagyarázás. Ezt pedig nem úgy értem, ami egyébként az egyház feladata, ti. hogy a régebbieket applikálni kell a mai korra és viszonyokra, mert az jó. De a köszöntésnek ez a magyarázata "köszönő viszonyban" sincs az eredeti értelemmel, bár kétségtelen az atya jó, és nevelő szándéka! igaz, nagyon, hogy igyekezzünk úgy élni, hogy arról felismerjék keresztényi mivoltunkat! Csak ne legyen belőle olyan teljesítménykényszer illetve méginkább perfekcionizmus, ami kifejezetten káros.
Itt arra kap valaki felszólítást, hogy a dicsőség Jézus Kirzstusé legyen (ne a magunké), és hogy legyen neki dicsőség (ami persze akkor is van, ha mi nem mondjuk, nem tőlünk függ).

mezeinewsee 2010.10.19. 18:27:25

Nem értek egyet. Szerintem nem belemagyarázás. Ezt írod: "arra kap valaki felszólítást, hogy a dicsőség Jézus Krisztusé legyen (ne a magunké), és hogy legyen neki dicsőség". Ez "gyerek nyelven" pont az, amit Ákos atya mondott: "Úgy élj, hogy a dicsőségére legyen Jézus Krisztusnak".
Ebből nem lesz teljesítménykényszer! Perfekcionizmus nem tudom, ugyanis nem tudom, mit jelent (ok, utána nézek, ez csak figyelmeztetés, hogy más sem biztos tudja, hogy egy általunk "természetesen használt" idegen szó mit jelent).

mezeinewsee 2010.10.19. 18:28:09

Utána néztem... az sem lesz.
süti beállítások módosítása